OGROMNA PORODIČNA TRAGEDIJA NIKOLE TESLE: Umro kad je imao 5 GODINA, a onda se desilo ČUDO
Tesla, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

tragedija

OGROMNA PORODIČNA TRAGEDIJA NIKOLE TESLE: Umro kad je imao 5 GODINA, a onda se desilo ČUDO

Psihološki portret Nikole Tesle, iz pera Vladete Jerotića, sugeriše da je osećanje krivice zbog bratove smrti moglo biti ključno za Teslinu kasniju motivaciju i stil života

Objavljeno:

Nikola Tesla, jedan od najvećih naučnika u istoriji, ostavio je neizbrisiv trag u savremenom svetu svojim otkrićima i teorijama koje su i danas temelj mnogih tehnoloških dostignuća

Međutim, retko ko zna detalje iz njegovog ranog života i put koji ga je doveo do genijalnosti koju danas slavimo.

Rođen 10. jula 1856. godine u mestu Smiljan, Tesla je poticao iz porodice gde je otac Milutin bio pravoslavni sveštenik i talentovani pisac, dok je majka Georgina bila poznata po svojoj ljubavi prema istraživanju.

Porodica je imala petoro dece, a Nikola je bio drugo dete.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Odnos između njega i starijeg brata Daneta bio je složen. Iako je Nikola kasnije postao slavan naučnik, njegova porodica je smatrala da je Dane inteligentniji i sposobniji, te da je predodređen za velika dela.

Međutim, Dane je tragično preminuo kada je Nikola imao samo 5 godina.

Teslini komentari o Danetu u njegovim autobiografskim zapisima svedoče o dubokom poštovanju prema bratu i njegovom izvanrednom talentu, što je dodatno naglasilo Teslinu nameru da dostigne izvanredne visine.

Postoje verzije priče o Danetovoj smrti, od kojih jedna govori o kobnom incidentu sa konjem koji je Milutinu spasao život, ali usmrtio Daneta. Druga verzija sugeriše da je Nikola, možda nesvesno, bio umešan u nesreću koja je dovela do Danetove smrti.

Psihološki portret Nikole Tesle, iz pera Vladete Jerotića, sugeriše da je osećanje krivice zbog bratove smrti moglo biti ključno za Teslinu kasniju motivaciju i stil života.

Jerotić ističe da je Tesla, možda nesvesno, težio da nadmaši bratovljevu izuzetnu nadarenost kako bi umanjio bol svojih roditelja, ali i kao asketsku kaznu za navodnu nesmotrenost koja je dovela do Danetove tragedije.

Ovaj asketski pristup životu doveo je do Teslinog neobičnog stila života i fokusa na rad, što je na kraju doprinelo njegovom izvanrednom uspehu i postignućima.

07:25

GORAN VESIĆ ZA KURIR: NA AERODROMU NIKOLA TESLA USKORO SE POSTAVLJAJU ČITAČI ZA PASOŠE Očekujemo neuporedivo manju gužvu

(Espreso/Alo/Nportal/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.